den 5 juni

Fråga

2012/13:565 Våld och övergrepp mot demonstranter i Turkiet

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 27 maj inleddes fredliga protester i Istanbul mot myndigheternas planer på att riva delar av Taksim Gezi-parken. Protesterna slogs ned av polisen med stor brutalitet. Polisen satte in tårgas och vattenkanoner.

Därefter har protesterna snabbt spridit sig. Enligt inrikesministeriet hade den 2 juni 235 protester genomförts i 67 provinser. Det som inleddes som en protest mot rivningarna av delar av en park har utvecklats till en bred proteströrelse mot den turkiska regeringen och dess politik inom en rad områden. Den turkiska regeringen har hitintills besvarat de växande protesterna med våld och övergrepp. Tusentals demonstranter har fängslats, och åtskilliga har skadats. Organisationer som Amnesty och Human Rights Watch har i skarpa ordalag kritiserat den turkiska polisens agerande.

Våld mot demonstranter och inskränkningar i mötesfriheten är tyvärr ingen ovanlighet i dagens Turkiet. Så sent som den 1 maj försökte polisen med våld förhindra att demonstrationer genomfördes i Istanbul.

Den turkiska regeringens agerande synliggör de problem som fortfarande finns i Turkiet när det kommer till mänskliga rättigheter. Den senaste veckans övergrepp mot demonstranter är inte acceptabelt för ett land som har ambitionen att bli medlem i EU.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU ska verka för att övergreppen mot demonstranterna i Turkiet upphör och att de övergrepp som begåtts utreds?