den 19 oktober

Fråga

2012/13:56 En fredlig lösning av den kurdiska frågan

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Måndagen den 15 oktober 2012 anslöt sig hundratals kurdiska fångar till den hungerstrejk på obestämd tid, som den 12 september inleddes av nio kvinnliga fångar i Diyarbakirfängelset i Turkiet. De hungerstrejkande kräver bland annat rätten att använda sitt modersmål i offentliga sammanhang, särskilt under domstolsförhandlingar. Inom en månad hade nära 400 fångar anslutit sig till hungerstrejken. Det innebär att Turkiet står inför en av de största hungerstrejkerna i sin historia och kanske en av de största i världen i modern tid. Vid det här laget har hälsotillståndet för flera fångar drastiskt försämrats. Ledande politiker har dock lagt locket på, och turkiska medier har gjort detsamma när det gäller rapporteringen om hungerstrejken.

Den turkiska människorättsorganisationen IHD har uppmanat turkiska myndigheter att följa Maltadeklarationen, som anger riktlinjer för hur man ska hantera hungerstrejkande fångar. Situationen har redan börjat hota flera hungerstrejkandes liv. Men turkiska medier tiger. Och detsamma gäller svenska och andra västmedier. Situationen är på väg mot en tragedi som inte bara innebär talrika dödsfall bland de hungerstrejkande, utan även kommer att fördjupa de etniska motsättningarna i landet och försämra möjligheterna till en fredlig lösning av den kurdiska frågan.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att förmå den turkiska regeringen att förhindra en tragedi och samtidigt inleda en dialog med kurdiska organisationer om det kurdiska folkets nationella och kulturella rättigheter?