den 23 maj

Fråga

2012/13:540 Skatt på biosyntetiska drivmedel

av Johan Löfstrand (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Sverige har högre arbetslöshet än alla jämförbara länder i Europa. Det gör att vi måste se till alla politikområden för att skapa jobb.

Ett område som både kan skapa jobb och bidra till att lösa de svenska klimatmålen är skogsindustrin. Där skulle jobb kunna skapas genom en ökad förädling av skogsråvara för att tillverka förnybara bränslen.

I dag kan man tillverka biosyntetiskt dieseldrivmedel som följer EU-standard: CEN TS 15940, som kan tankas direkt i helt vanliga, ej modifierade dieselmotorer med radikalt minskad klimatpåverkan. Dessutom blir det inga svavelutsläpp. Även i äldre dieselfordon blir det inga utsläpp av sot. Det är således ett bra biodrivmedel för till exempel lastbilar och arbetsmaskiner.

Men mot det här verkar då det faktum att biosyntetiska drivmedel, till exempel HVO från skogsavfall eller NexBTL från jordbruksavfall, till skillnad mot andra förnybara drivmedel får energiskatt på 85 procent av volymen då den används i ”höginblandad” form. Äldre sorters biodrivmedel, till exempel etanol, RME och biogas, är fria från såväl koldioxidskatt som energiskatt.

Detta riskerar att minska drivkraften till investeringar för svenska företag som vill producera förnybara dieseldrivmedel och riskerar därmed jobben. Det går också rakt emot riksdagens beslut om en fossilfri fordonsflotta till 2030. 

Av vilket skäl har finansministern och regeringen valt att skattemässigt missgynna biosyntetiska drivmedel?