den 23 maj

Fråga

2012/13:537 Granskningskommission

av Lena Olsson (V)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

I dagarna kom besked om att Thomas Quick, numera Sture Bergwall, kommer att frias för ytterligare ett av de sammanlagt åtta mord som han tidigare fällts för. Förutom att han själv har dömts felaktigt innebär detta också att anhöriga till mordoffren är drabbade och att ett antal verkliga gärningsmän går fria.

Oavsett utgången i den sista prövningen är detta en av Sveriges största rättsskandaler. Vad som föranlett denna skandal behöver utredas grundligt, inte enbart juridiskt utan i sin helhet. En granskningskommission skulle kunna tillsättas med en bredd av kompetenser, även med utländska experter, för att reda ut vad som hänt samt granska strukturer och annat som möjliggjort denna rättsskandal. Detta bör ske för att undvika att liknande händelser upprepas och för att upprätthålla förtroendet för rättsväsendet i framtiden.

Justitieministern har tidigare uppgett att regeringen avvaktar den rättsliga prövningen. Nu när denna inom kort är klar vill jag fråga justitieminister Beatrice Ask:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att klargöra historien och för att undvika upprepning av detta som fallerat så grovt?