den 16 maj

Fråga

2012/13:516 Intensifierat arbete mot nätpedofiler

av Richard Jomshof (SD)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Frågan om nätpedofili fick stor uppmärksamhet nyligen då en 44-årig man häktades misstänkt för att ha utnyttjat ett stort antal minderåriga flickor sexuellt. Mannen har bland annat övertalat flickorna att posera nakna framför kameran, och han har sedan publicerat bilderna på internet. En av flickorna valde som en följd av detta att ta sitt eget liv.

Sedan 2009 är det brottsligt att ta kontakt med minderåriga på internet och stämma träff med dem i sexuella syften, så kallad gromning. Lagen har dock inte haft någon större verkan. Endast en person har dömts för gromning sedan lagen infördes, detta trots att barn och ungdomar utsätts för nätpedofiler dagligen.

Som ett led i att effektivisera arbetet mot nätpedofilerna har SD föreslagit att det ska utredas om Sverige kan inrätta en motsvarighet till den brittiska myndigheten Ceop (Child Exploitation and Online Protection Centre). Denna myndighet har som uppgift att förebygga och beivra sexualbrott mot minderåriga på internet. Ett 60-tal poliser med olika spetskompetenser arbetar tätt tillsammans med detta mycket viktiga arbete. Deras kanske viktigaste åtgärd är en digital larmknapp på populära hemsidor, som barn kan trycka på när de blir kontaktade av nätpedofiler. Enligt Ceop har 2 349 misstänkta förövare kunnat gripas de senaste åren som en direkt följd av den snabbare rapporteringsmöjligheten.

Med anledning av vad jag här framför undrar jag om justitieministern är villig att skyndsamt utreda möjligheten att införa en digital larmknapp på nätet samt att utreda om Sverige kan inrätta en motsvarighet till Ceop med målet att förebygga och beivra sexualbrott mot minderåriga.