den 16 maj

Fråga

2012/13:515 Idrott och ungdomar

av Désirée Liljevall (S)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

I gårdagens DN kan vi läsa att det sedan 2007 har satsats miljarder kronor på att få fler ungdomar att stanna inom idrotten. Ändå föreningsidrottar färre unga i dag än för tio år sedan. Nedgången är störst bland flickor, visar rapporten Statens stöd till idrotten – uppföljning 2012, som Centrum för idrottsforskning (CIF) tagit fram.

CIF har studerat det lokala aktivitetsstödets utveckling 2004–2011, och det har visat sig att både antalet deltagare och antalet sammankomster minskat under tidsperioden.

Trots att det finns ett statligt stöd till idrotten vars syfte bland annat är att stödja verksamhet som bidrar till att utveckla barns och ungdomars intresse och benägenhet för motion och idrott, kan denna negativa trend alltså konstateras.

Vi vet att listan på fördelar med regelbunden fysisk aktivitet och idrott kan göras lång. Ökat välbefinnande, stärkt självförtroende, bättre koncentrationsförmåga och ökad inlärningsförmåga är bara några exempel på vinster som ges möjlighet till med hjälp av regelbunden motion.

Min fråga till ministern är därför:

Vilka åtgärder avser kultur- och idrottsministern att vidta för att få fler ungdomar, framför allt flickor, att stanna inom idrotten?