den 16 maj

Fråga

2012/13:512 Staten som indrivare av oskäliga räntor

av Johan Löfstrand (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Skuldsättningen i Sverige ökar. Fler och fler tar lån och får avbetalningar som gör att vardagsekonomin blir svår att få i balans. Det handlar om sms-lån och om avbetalningar på inte bara bil och tv utan även på hushållsmaskiner och vardagsprodukter.

Många av dessa skulder säljs sedan vidare till olika finansbolag. De nya ägarna av skulden lägger sedan på en mycket hög ränta. Här blir den skuldsatte ännu mer skuldsatt, och flera människor tvingas ta nya lån för att kunna betala av sina gamla.

När skulden blir för hög, och den skuldsatte inte klarar av att göra avbetalningar, hamnar skulden hos Kronofogdemyndigheten. I det läget är det ofta så att kapitalbeloppet sedan länge är betalat, men ränteskulden återstår. Finansbolagen tjänar stora pengar på att det är lätt att skuldsätta sig och på att det inte finns något tak på hur hög ränta som får tas ut. I slutändan är det staten, genom Kronofogdemyndigheten, som blir ansvarig för att driva in ränteskulden hos dem som drabbas.

Här skulle staten kunna agera så att man endast bidrar till att driva in skulder som har en rimlig räntenivå, i stället för som det är i dag, då staten agerar indrivare åt giriga finansbolag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet hur hon ser på frågan.