den 14 maj

Fråga

2012/13:503 Fördröjda biståndsinsatser

av Hans Linde (V)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Tidningen Omvärlden rapporterade 29 april om hur Sida tvingats skjuta upp biståndsinsatser i flera länder. Enligt Georg Andrén, chef för Sidas avdelning för programsamarbete, som citeras i Omvärlden, lever Sida under en styrningsosäkerhet. Denna osäkerhet, som enligt Andrén är resultatet av att regeringen inte formulerat en tydlig biståndspolitik, tvingar Sida att skjuta på beslut och insatser.

Bland de styrdokument Sida väntar på finns den biståndspolitiska plattformen. Ett av de beslut Sida väntar på att UD ska fatta gäller det långsiktiga biståndet till Burma. Den personal som Sida anställt för att genomföra detta bistånd har väntat i månader på att kunna börja arbeta.

Den handlingsförlamning som Sida drabbats av får även konsekvenser för det svenska folkrörelsebiståndet. I januari 2012 gick ansökningstiden ut för de organisationer som ville söka status som ramorganisationer. De sökande har dock ännu inte fått något besked om vilka organisationer som Sida kommer att välja att ha ett långsiktigt samarbete med.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Avser statsrådet att ta några initiativ för att förtydliga UD:s styrning av Sidas verksamhet för att förhindra ytterligare förseningar av svenska biståndsinsatser?