den 17 oktober

Fråga

2012/13:50 Kontroll av läkemedelsförsäljning

av Jasenko Omanovic (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Försäljningen av receptfria smärtstillande läkemedel har ökat med 30 procent under de senaste fem åren. Det är inte minst hos unga flickor som användningen har ökat markant. En förklaring till detta kan vara den ökade tillgången i matvarubutiker, bensinmackar och liknande ställen samt den omfattande annonseringen i medierna.

Gjorda undersökningar visar att medicinerna exponeras i affärerna, för att de ska bli sålda. Det är vanligt att tillsynen brister och att personalen inte har uppsikt över tabletterna. Dessutom slarvar man ofta med kontroll av åldersgräns för inköp av medicin.

Det är förknippat med direkt hälsofara att äta för mycket värktabletter, varför det är angeläget att kontrollen av läkemedelsförsäljning skärps.

Denna negativa utveckling är något jag befarade och därför för två år sedan frågade socialministern vad han avsåg att göra för att kontrollen vid inköp av mediciner skulle vara noggrann.

Jag vill återigen fråga socialministern vilka åtgärder han avser att vidta för att förbättra kontrollen av läkemedelsförsäljning och informationen om de hälsorisker som är förknippade med hög konsumtion av värktabletter.