den 7 maj

Fråga

2012/13:494 Ömsesidigt godkännande av fångstredskap

av Helena Leander (MP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Den 18 april beslutade regeringen om en ändring i jaktförordningen genom införandet av en klausul om så kallat ömsesidigt godkännande av fångstredskap. Enligt förordningsändringen kommer fällor av en typ som har godkänts i ett annat EU-land, i Turkiet eller i ett Eftaland som har undertecknat EES-avtalet att få användas i Sverige om produkten uppnår den svenska djurskydds- och säkerhetsnivån. Fällorna ska anmälas till Naturvårdsverket men behöver inte aktivt godkännas av myndigheten innan de kan användas i Sverige. Denna ändring kom mitt under Naturvårdsverkets utredning om föreskrifter för typgodkännande av fällor, som föreslår att utländska fällor inte ska behöva testas på nytt men däremot typgodkännas på samma villkor som svenska fällor.

Beslutet väcker en rad frågor. Är avsikten att Naturvårdsverket ska granska och pröva anmälan enligt samma djurskydds-, selektivitets- och säkerhetskriterier som vid ett aktivt typgodkännande? Kommer Naturvårdsverket att kunna ställa villkor på anmälda utländska fällor, till exempel krav på elektronisk larmanordning? Kommer anmälda, men inte aktivt godkända, fällor att kunna förbjudas i efterhand om det visar sig att de inte uppfyller Naturvårdsverkets kommande föreskrifter? Hur ska svenska fällor bedömas/godkännas i förhållande till de utländska som bara behöver anmälas? Och varför väntade inte regeringen med beslut i denna fråga tills Naturvårdsverkets utredning är klar?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga landsbygdsministern om han avser att vidta några åtgärder för att inte avsaknaden av typgodkännande av utländska fällor ska riskera djurskyddet, naturvården eller säkerheten.