den 6 maj

Fråga

2012/13:493 Hungerstrejk på Guantánamo

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I tio års tid har det amerikanska fånglägret Guantánamo på Kuba tjänat som fängelse för personer som USA anklagar för terrorism. Trots att många av fångarna nu tillbringat mer än ett decennium i amerikansk fångenskap har varken formella brottsanklagelser presenterats eller rättegångar genomförts.

Människorättsorganisationer världen över har under det gångna decenniet riktat kritik mot USA för att landet bryter mot de mänskiga rättigheterna på Guantánamo. När Barack Obama valdes till president lovade han att stänga Guantánamo, men trots det sitter fortfarande 166 män fängslade i lägret.

I februari inledde fångarna en hungerstrejk som en reaktion på kränkande behandling och försämrade förhållanden. Ett 80-tal fångar hungerstrejkar nu, och enligt uppgifter från de militära myndigheterna sondmatas 16 av de hungerstrejkande. Enligt Amnesty är tvångsmatning ”en grym, omänsklig och förnedrande behandling som bryter mot internationell rätt”.

Barack Obama har nu upprepat det löfte han hitintills inte kunnat hålla: att Guantánamo ska stängas. Det är nu viktigt att omvärlden agerar för att detta löfte ska bli verklighet.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser utrikesministern och Sverige att ta för att USA ska stänga fånglägret Guantánamo?