den 30 april

Fråga

2012/13:483 De kidnappade biskoparna i Syrien

av Robert Halef (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Måndagen den 22 april 2013 kidnappades två kristna biskopar i den syriska staden Aleppo: biskopen för den syrisk-ortodoxa kyrkan, Yohanna Ibrahim, och biskopen för den grekisk-ortodoxa kyrkan, Boulos Yazigi. Biskoparna var på väg att hämta två kidnappade präster som skulle frisläppas i staden Aleppo, som ligger mitt i ett oppositionskontrollerat område.

Biskoparna är ännu inte frisläppta, och inga krav har framförts från eller uttalanden gjorts av kidnapparna. Biskoparna är gamla och har hälsoproblem, och de är i behov av daglig medicinering.  

Liksom alla syrianer och greker hyser jag stor oro över biskoparnas öde.

Handlingen har fördömts av såväl påven och de ortodoxa kyrkoledarna som EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton, liksom av en rad europeiska utrikesministrar, som alla kräver biskoparnas omedelbara frigivning.

Det vore lägligt om även vår utrikesminister Carl Bildt gjorde ett uttalande i vilket han fördömer kidnappningen och agerar för att biskoparna ska släppas fria.

Mot denna bakgrund är min fråga till utrikesminister Carl Bildt:

 

På vilket sätt kommer utrikesministern att agera i Sveriges bilaterala kontakter med Turkiet och inom EU för att få de kidnappade biskoparna Yohanna Ibrahim och Boulos Yazigi frisläppta?