den 16 oktober

Fråga

2012/13:48 Sjukdom och graviditet som hinder för sfi-bonus

av Mats Pertoft (MP)

till statsrådet Nyamko Sabuni (FP)

Miljöpartiet anser generellt att sfi-bonusen är ett dåligt verktyg för att nå bättre svenskkunskaper, men när regeringen nu infört den är det viktigt att den fungerar korrekt.

Enligt Skolverket fungerar det i dag på så sätt att sfi-bonus innebär att vissa nyanlända invandrare (folkbokförda från den 1 juli 2010) som slutfört kurs 1B, 2C eller 3D inom sfi kan bli beviljade en bonus. Däremot säger skollagen att för att sfi-bonus ska lämnas måste minst betyget Godkänt ha uppnåtts inom tolv månader från det att utbildningen startade, dock senast inom femton månader från den dag då den nyanlände första gången folkbokfördes i en kommun.

Med tanke på att sfi-bonusen inte inkluderar sjukskrivning och föräldraledighet kan det hända att en kvinna går på sfi i en månad och sedan blir föräldraledig i till exempel åtta månader, varvid hennes totala sfi-tid blir två månader, och då blir hon inte beviljad bonus, eftersom det är mycket svårt att klara ett helt steg på någon månad. Detta leder till besvikelse för de kvinnor som verkligen kämpat.

Ett uppehåll i studierna på grund av föräldraledighet borde räknas bort från studietiden, och den totala tiden på sfi skulle rimligen vara det som ger bonus.

Min fråga till statsrådet är:

På vilket sätt avser statsrådet att agera så att graviditet och sjukdom inte förblir hinder mot att uppnå sfi-bonusen?