den 29 april

Fråga

2012/13:478 Gränssjukvårdsförordningen

av Hans Unander (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Undertecknad har av Rörbäcksnäs byalag blivit kontaktad i en fråga som är mycket angelägen för alla som bor i gränstrakterna mot Norge och Finland och som handlar om vad man kan råka ut för om man blir sjuk och har behov av sjukvård.

Frågan som de tar upp är gränssjukvårdsförordningen (1962:390). Den innebär att de som bor eller vistas i gränskommuner mot Norge och Finland och är försäkrade för bosättningsbaserade förmåner (4–5 kap. socialförsäkringsbalken) kan välja att fritt söka vård i till exempel Norge. Man behöver således inte söka förhandsbesked och inte heller uppvisa så kallat EU-kort. Vården omfattas av högkostnadsskyddet, och de som bor i gränstrakterna omfattas av samma rätt till subventionerad vård, på samma avgiftsvillkor, som personer bosatta i värdlandet. Den enskilde måste betala för vården själv och i efterhand söka ersättning – alternativt söka förhandsbesked före vårdtillfället.

Om den enskilde väljer att betala själv och söka ersättning i efterhand börjar en problemfylld resa – eftersom det är svårt att få korrekt information från Försäkringskassans handläggare och ännu svårare att få en begäran om ersättning snabbt och korrekt handlagd. Med andra ord: Gränssjukvårdsförordningen är okänd. Byalaget anser i likhet med undertecknad att frågan bör lyftas så att personer i gränstrakterna inte ska behöva föra en diskussion med Försäkringskassan om vad som gäller.

Vad kommer statsrådet att göra för att se till att information om reglerna i gränssjukvårdsförordningen kommer ut till befolkningen som bor i gränstrakterna mot Norge och Finland och till Försäkringskassans anställda?