den 29 april

Fråga

2012/13:477 Gymnasieskolan

av Agneta Gille (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Dagens gymnasieskola står inför helt andra utmaningar än vad som gällde för bara några årtionden sedan. I dag krävs en gymnasieutbildning för att få ett jobb och för att klara sig i ett allt mer komplext och kunskapsintensivt samhälle. Det blir tydligt inte minst när man studerar ungdomars långtidsarbetslöshet.

Den viktigaste orsaken till att ungdomar är långvarigt arbetslösa är just bristande utbildning. Dagens och framtidens arbetsliv och samhälle kräver gedigna kunskaper av alla. Förändringarna på arbetsmarknaden och kraven på att förvärvsarbetande ska kunna byta arbetsplats, yrke eller bransch gör att unga som inte får med sig tillräckliga kunskaper från gymnasiet har det svårt i dag och kommer att få det än svårare i framtiden. Att successivt höja kraven på kunskap har därför varit både naturligt och nödvändigt mot bakgrund av samhällets utveckling. Kunskapsekonomi kräver att alla minst har en gymnasieexamen.

Mot den bakgrunden är det viktigt att satsa på gymnasieskolan. Regeringen har å sin sida skurit ned 675 miljoner kronor på gymnasiet under 2012 och planerar dessutom att skära ned med ytterligare 1 360 miljoner under 2014.

Min fråga till utbildningsministern är hur gymnasieskolan ska bli bättre när han och regeringen skär ned 675 miljoner kronor under 2012 och ytterligare 1 360 miljoner under 2014.