den 26 april

Fråga

2012/13:470 Tolkning av begreppet lokal offentlig marknad

av Tina Ehn (MP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Med anledning av ett specifikt tvistemål runt försäljning av lokalt producerade ägg har jag tidigare ställt frågor till landsbygdsministern om den nationella tolkningen av begreppet ”lokal offentlig marknad”. Jag frågade då om vilka åtgärder ministern avser att vidta för att förtydliga reglerna kring vad som kan anses gälla i den nationella lagstiftningen avseende ”lokal offentlig marknad”; detta för att undanröja alltför snäva tolkningar.

Då det specifika ärendet har uppmärksammats på flera håll har tidigare frågan ställts till kommissionen, avseende vad som kan vara en tolkning av begreppet en ”lokal marknad”, och svaret löd som följer: ”Enligt punkt A.1.2 i bilaga XIV till rådets förordning (EG) nr 1234/2007 har varje medlemsstat exklusiv behörighet att enligt gällande nationell lagstiftning fastställa vad som avses med ”lokal offentlig marknad” när det gäller handelsnormer för ägg.”

Det var också det svar jag fick från landsbygdsministern i min tidigare frågeställning, då svaret löd: ”Det är riktigt som Tina Ehn beskriver att varje medlemsstat har rätt att enligt gällande nationell lagstiftning fastställa vad som avses med ”lokal offentlig marknad” när det gäller EU:s handelsnormer för ägg. Jag delar uppfattningen att den svenska tolkningen av vad som avses med termen ”lokal offentlig marknad” bör klargöras. För att komma till rätta med problemet arbetar Livsmedelsverket med att tydliggöra sina regler när det gäller primärproducenters direkta leveranser av små mängder av bland annat hönsägg. Arbetet beräknas vara klart våren 2012.”

Min fråga är nu om arbetet med den nationella tolkningen av begreppet ”lokal offentlig marknad” är klart.