den 16 oktober

Fråga

2012/13:47 Kommissionens förslag om minskat antal utsläppsrätter

av Sara Karlsson (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

EU-kommissionen presenterade i augusti ett förslag om att hålla tillbaka hundratals miljoner utsläppsrätter för att komma till rätta med överflödet.

Mellan 400 miljoner och 1,2 miljarder utsläppsrätter som enligt plan skulle börja säljas 2013 ska i stället hållas tillbaka under den första delen av den tredje auktioneringsfasen mellan 2013 och 2015 och släppas i slutet av den.

Klimatkommissionär Connie Hedegaard sade i flera medieintervjuer att hon inte ansåg det förnuftigt att fortsätta att översvämma en marknad där det redan finns ett överskott.

Flera av de svenska stora innehavarna av utsläppsrätter har haft stora överskott som gått att sälja på marknaden. Bakgrunden till det är mycket positiv. Dessa företag har varit bättre rustade att minska utsläppen och legat bättre till än genomsnittet i Europa i sin bransch. Detta faktum är också bakgrunden till att kommissionens förslag skulle kunna gynna svensk basindustri. Äntligen skulle företagens omställningsförsprång ge direkt ekonomisk utdelning.

Hur tänker statsrådet stödja kommissionens arbete med förslaget?