den 24 april

Fråga

2012/13:463 Sveriges hållning vad gäller situationen i Burma/Myanmar

av Maria Ferm (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 22 april beslutades på ett utrikesministermöte att lyfta många av handelssanktionerna mot Burma/Myanmar samt sanktionerna mot Burma/Myanmars ledning. Burma/Myanmar har tagit viktiga steg mot demokrati och öppenhet under senare år. Val har hållits, privata dagstidningar har tillåtits och politiska fångar har släppts.

Ett ökat utbyte med omvärlden är av stor vikt för utvecklingen i Burma/Myanmar. Samtidigt är det viktigt att aktivt arbeta med de stora problem som finns i landet och inte åsidosätta kampen för mänskliga rättigheter i ivern att kunna etablera handel med ett fram till nu väldigt slutet land.

Situationen för den muslimska minoriteten rohingya är katastrofal. Det pågår enligt en nyutgiven rapport från Human Rights Watch etnisk rensning av rohingya. Detta är djupt allvarligt, och varken politiker från oppositionen eller regimen visar på någon handlingskraft. Tvärtom är diskrimineringen och attackerna många gånger uppbackade av myndigheter och regering.

Hundratusentals personer befinner sig i flyktingläger i Burma/Myanmar, och många försöker fly med rangliga båtar till Thailand eller Malaysia. Många har dött under tiden.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern på vilket sätt Sverige kommer att arbeta för att EU ska hålla uppe trycket mot Burma/Myanmar och vilka frågor som är prioriterade i kontakten med landets regering.