den 23 april

Fråga

2012/13:457 Åtgärdsprogram mot hälsovådlig luft

av Helena Leander (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Miljökvalitetsnormerna för luft syftar till att skydda invånarna från hälsovådlig luft. De anger till exempel halter av partiklar i luften som skulle ha klarats 2005.

Miljöbalken kräver att det tas fram åtgärdsprogram om det behövs för att klara miljökvalitetsnormer, till exempel för luftkvalitet. Enligt 5 kap. 6 § tredje stycket miljöbalken ska åtgärdsprogram omprövas vid behov, dock minst vart sjätte år. Åtgärdsprogrammet för Uppsala beslutades i november 2006 och skulle ha omprövats senast i november 2012.

Mätresultaten för Uppsala visar att Uppsala inte kommer att klara miljökvalitetsnormen för partiklar i år; möjligen har man redan brutit mot normen. Länsstyrelsens uppföljning av åtgärdsprogrammet visar att Uppsala först i ett väldigt sent skede började vidta vissa åtgärder från åtgärdsprogrammet från 2006, och en del har fortfarande inte genomförts. Kommunen är också sen med sin omprövning av programmet, i strid med miljöbalken.

Vi har ett system som åtminstone i Uppsala varken följs eller ger tillräckligt resultat. Detta väcker frågan om tillsynssystemet fungerar – ifall regelverket och ansvarsfördelningen är tillräckligt tydliga och ifall parterna tar sitt ansvar. Om så inte är fallet väcks frågan om ändringar. Det är inte rimligt att EU ska behöva hota med ingripande för att staten och kommunen ska ta sitt ansvar för ett problem vars lösningar kan finnas på närmare håll än i Bryssel.

Mot den bakgrunden vill jag fråga miljöminister Lena Ek:

Vad avser miljöministern att göra för att miljöbalkens regler om åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer ska få genomslag i praktiken?