den 19 april

Fråga

2012/13:452 Valet i Venezuela

av Christer Winbäck (FP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I Venezuela genomfördes ett presidentval den 14 april 2013. Processen före valet har bedömts som orättvis av flera oberoende analytiker. Valet var mycket jämnt. Den venezuelanska valmyndigheten CNE gav den tillförordnade presidenten Nicolas Maduro en knapp seger, 50,8 procent, mot oppositionens kandidat Henrique Capriles, som rapporterades ha fått 49 procent av rösterna.

I ljuset av den mycket knappa segermarginalen samt över 3 500 rapporterade incidenter av valfusk kräver oppositionen att alla valsedlar ska räknas om. Valmyndigheten och den tillförordnade presidenten Nicolas Maduro gjorde först utfästelser till stöd för detta, men ändrade sig senare.

Läget i Venezuela är mycket spänt, med stora demonstationer och enskilda våldsamheter. Nicolas Maduro har förbjudit demonstrationer i Caracas, med tydligt hot om våld mot demonstranterna. För att undvika en upptrappad och kanske våldsam konflikt syns det nödvändigt att alla röster räknas om, med trovärdig opartisk granskning.

Jag vill mot den bakgrunden fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta i sina kontakter med den venezuelanska regimen för att framhålla vikten av att rösterna ska räknas om på ett tillförlitligt sätt och att detta måste kunna granskas av oberoende organisationer?