den 15 oktober

Fråga

2012/13:45 Proposition om reformering av skatteutjämningssystemet

av Mats Pertoft (MP)

till statsrådet Peter Norman (M)

Den 27 april 2011 överlämnade Utredningen om en reformering av skatteutjämningssystemet sitt betänkande SOU 2011:39 Likvärdiga förutsättningar – Översyn av den kommunala utjämningen till regeringen. I betänkandet föreslog man ett ikraftträdande 2013.

Regeringen förhalade frågan under hela våren 2012. I juni 2012 beslutade riksdagen ett tillkännagivande om att regeringen uppmanas återkomma till riksdagen med en proposition i frågan.

I regeringens propositionsförteckning för hösten 2012 finns inte någon proposition om reformering av skatteutjämningssystemet med. En sådan borde vi ha kunnat förvänta oss efter tillkännagivandet från riksdagen samt uttalanden och löften från finansmarknadsministern.

Återigen riskerar tiden att bli knapp. Finansmarknadsministern har uttalat att det nya skatteutjämningssystemet ska träda i kraft den 1 januari 2014. Redan under våren 2013 tar många kommuner och landsting beslut om sin budget för 2014. Till det beslutet och förarbetet behövs ett riksdagsbeslut om ett nytt skatteutjämningssystem.

Min fråga till statsrådet är:

När avser statsrådet att lägga fram en proposition om reformeringen av skatteutjämningssystemet på riksdagens bord?