den 15 oktober

Fråga

2012/13:44 Framtiden för Sveriges ambassad i Tokyo

av Kerstin Engle (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Japan är världens tredje största ekonomi och världens andra forskningsnation. Att Sverige finns närvarande i Tokyo med en ambassad är naturligtvis en självklarhet. Ambassaden inryms i en byggnad som är en av de mest unika i det svenska fastighetsbeståndet utomlands. Anläggningen, uppförd 1991, innehåller kanslilokaler för ambassaden, Exportrådet och tekniska attachéer, utställningsytor, konferensrum, residens, representations- och rekreationsutrymmen samt personalbostäder.

Tomten där ambassaden ligger är en gåva till svenska staten. Den explosiva utvecklingen på fastighetsmarknaden i Tokyo ledde till att svenska staten 1987 kunde sälja halva tomten, ca 000 kvadratmeter, för drygt en miljard svenska kronor.

Nu hotar försäljning. UD har sagt upp hyreskontraktet med Fastighetsverket (SFV), som äger och administrerar Sveriges fasta egendom i utlandet. Tjänstemännen på UD och SFV kan inte komma överens om vilken hyra som ska tas ut för lokalerna. SFV:s avkastningskrav ställs mot UD:s budgetrealiteter.

Att låta den unika fastigheten i Tokyo gå Sverige ur händerna skulle stå i uppenbar strid med svenska intressen. Utan tvekan behövs denna fantastiska arena för svenskt näringsliv, svensk forskning och svenskt kulturliv för att upprätthålla och utveckla våra kontakter med Japan.

Min fråga till Carl Bildt lyder:

Vad avser utrikesministern att göra för att förhindra att denna gåva och fantastiska tillgång för Sverige i Japan försnillas?