den 16 april

Fråga

2012/13:439 Åtgärder mot hälsovådlig luft i Stockholm

av Helena Leander (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Luften är hälsovådlig på flera gator i Stockholmsregionen. Halterna av kväveoxider och partiklar överskrider miljökvalitetsnormerna. Vi bryter mot EU-reglerna för luftkvalitet. Sverige har redan fällts en gång i EU-domstolen för att vi inte uppfyller direktivets krav avseende partiklar. Vi bryter också mot nationella regler och klarar inte miljömål, men där saknas de instrument som EU-kommissionen har för att driva igenom de bindande EU-kraven. Det är ännu ett exempel på regeringens miljömålsfiasko.

Stockholms stad vill gärna ha möjlighet att införa avgifter på dubbdäck – den främsta orsaken till partikelproblemet. Budgetpropositionen för 2013 aviserade att frågan skulle utredas, men enligt uppgift är frågan komplicerad och har inte kommit särskilt långt. Under tiden beräknas flera hundra personer i Stockholmsregionen dö varje år till följd av hälsovådlig luft, framför allt på grund av utsläpp från vägtrafiken.

För ett par år sedan ändrades trafikförordningen så att kommuner fick möjlighet att förbjuda dubbdäck på flera gator. Stockholms stad har valt att inte använda det instrumentet. Stockholm motsatte sig också länsstyrelsens förslag att ta med denna möjlighet i det åtgärdsprogram om luftkvalitet som länsstyrelsen i Stockholm antog 2012. Frågan lyftes därmed upp på regeringens bord.

Mot den bakgrunden vill jag fråga miljöministern:

Vad avser statsrådet att göra för att åtgärdsprogrammet för kvävedioxid och partiklar i Stockholms län ska resultera i att Stockholm klarar EU-reglerna och nationella mål för partiklar i luften?