den 15 april

Fråga

2012/13:438 Mäns våld mot kvinnor

av Raimo Pärssinen (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Regeringen har gett Rikspolisstyrelsen instruktioner genom regleringsbrevet att prioritera polisens arbete gällande mäns våld mot kvinnor.

En framgångsfaktor i det arbetet är att det finns tillgång till rättsläkare som kan undersöka både målsägande och den misstänkte. Gävleborgs län har i dag tillgång till duktiga rättsläkare från Uppsala rättsmedicinska avdelning i utredningar gällande mäns våld mot kvinnor, till exempel vid grova kvinnofridskränkningar.

Det är allmänt känt att förstahandsåtgärderna är avgörande för att det ska gå att kunna bevisa brott och få gärningsmannen fälld i domstol. Där spelar rättsläkarnas tillgänglighet en stor roll. Därför är det väldigt oroande vad som har avslöjats i medierna, nämligen att Rättsmedicinalverket tvingas spara. Rättsläkarnas jourverksamhet ska läggas ned, vilket innebär att de inte är tillgängliga utanför kontorstid!

Konsekvenserna blir sämre rättssäkerhet genom att möjligheten att bevisa brotten blir sämre.

Om rättsläkarnas jourverksamhet läggs ned blir Sverige det enda västeuropeiska land som inte har rättsläkare tillgänglig vid grova brott!

Min fråga till justitieministern är därför:

Tänker justitieministern agera för att inte försämra tillgängligheten till rättsläkare?