den 8 april

Fråga

2012/13:432 Finansieringen av Rinkebyakademien

av Mehmet Kaplan (MP)

till statsrådet Erik Ullenhag (FP)

Rinkebyakademien är en verksamhet i Rinkeby, Stockholm, som bedriver mentorskap och ämnesfördjupning för skolungdomar. Rinkebyakademien ger möjlighet för ungdomar i framför allt områden med svag studietradition att få kunskap och kontakter in i arbetslivet, vilket är en viktig förutsättning för att kunna etablera sig på framtidens arbetsmarknad.

Inom ramen för Rinkebyakademien får studiemotiverade ungdomar läsa på gymnasienivå redan på högstadiet. Samtliga ungdomar som har deltagit i verksamheten går i dag på gymnasiet eller har sökt högre utbildning, något som inte alls är självklart i de miljöer de kommer ifrån.

Rinkebyakademien startade vintern 2008/2009 och har finansierats av Järvalyftet, en satsning i Stockholms stad. Det finns dock en stark oro i dag för att verksamheten inte längre kommer att finansieras av staden, och i det förlängda finns en oro för verksamhetens fortlevnad. Jag anser att Rinkebyakademien är en viktig aktör även i det nationella arbetet för alla elevers lika möjligheter, eftersom dess koncept är framgångsrikt och kan användas som modell för att starta liknande verksamheter i andra delar av Sverige.

Med anledning av det ovan framförda undrar jag om statsrådet avser att ta några initiativ i frågan gällande fortsatt finansiering av Rinkebyakademien.