den 5 april

Fråga

2012/13:431 Åtgärder mot bluffakturor

av Anita Brodén (FP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

På senare tid har vi blivit uppmärksammade på det växande problemet med bluffakturor. I enlighet med kreditupplysningslagen är det tillåtet att lämna upplysningar om näringsidkares betalningsförsummelser redan när en ansökan om betalningsföreläggande eller en stämningsansökan inges till Kronofogdemyndigheten respektive domstolen. En näringsidkare kan – liksom den som inte är näringsidkare – trots fullgoda skäl för att inte betala en påstådd skuld ändå känna sig tvingad att betala dessa bluffakturor av rädsla för att annars registreras hos Kronofogdemyndigheten; en registrering som skulle inverka menligt på företaget.

Kreditupplysningar är ett viktigt instrument i en marknadsekonomi, som till stora delar bygger på att krediter lämnas. Dock finns det inte tillräckliga och bärande skäl för att utsträcka kreditupplysningarna till att omfatta sådana skulder som inte blivit fastslagna av domstol eller Kronofogdemyndigheten vare sig för fysiska personer utan näringsverksamhet eller fysiska eller juridiska personer som bedriver näringsverksamhet. I grunden anser jag att frågan också handlar om att det är ovärdigt ett rättssamhälle att medverka till att sprida ut uppgifter om obetalda skulder fram till dess att betalningsskyldigheten blivit fastställd av domstol eller Kronofogdemyndigheten. Tillsammans med ledamotskolleger i Folkpartiet har vi tidigare genom bland annat motioner framfört att vi vill se en lagändring för att skydda näringsidkare mot att bli utsatta på detta vis.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga:

Vad är justitieministern beredd att vidta för ytterligare åtgärder för att komma till rätta med de fortsatta problemen med bluffakturor, och är justitieministern också beredd att ändra reglerna i kreditupplysningslagen om näringsidkare?