den 5 april

Fråga

2012/13:430 Elever som missgynnas på grund av de nya betygen

av Gustav Fridolin (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Hösten 2011 implementerades den nya betygsskalan i landets gymnasieskolor. Numera bedöms eleverna utifrån en sexgradig skala med betygsstegen A till F. Tidigare användes en betygsskala med fyra steg, MVG till IG.

Systemen lever i dagens gymnasieskola sida vid sida, vilket skapar problem när det gäller ansökningar till högskolan. Det är väsentligt svårare att få högsta betyg i det nya systemet, vilket gör att de yngre eleverna som konkurrerar med sina kamrater som fått betyg enligt det gamla systemet missgynnas. De höjda kraven för högsta betyg avspeglas i att antalet elever med högsta betyg kraftigt har sjunkit, enligt en kartläggning som DN gjort och som presenterades den 4 april 2013. 

Eleverna är i ansökningar till universitet och högskola inte separerade i olika ansökningskvoter, utan elever från de olika systemen konkurrerar med varandra. Betygen räknas om enligt ett poängsystem där högsta betyg i respektive system ger 20 poäng, trots att det är väsentligt svårare att få betyget A än betyget MVG. De yngre eleverna har således ett väsentligt tuffare utgångsläge i konkurrensen med eleverna från årskurserna över.

Det är djupt olyckligt om en eller flera årskullar med elever missgynnas på grund av betygsreformen. Det är av största vikt att alla elever får samma möjlighet att konkurrera om platserna på universitet och högskola.

Mot bakgrund av ovanstående frågar jag:

När avser utbildningsministern att presentera en lösning som inte missgynnar de elever som söker till högskolan baserat på det nya betygssystemet?