den 3 april

Fråga

2012/13:428 Långsiktigt utvecklingsbistånd till Sudan

av Annika Lillemets (MP)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Sudan är ett av Afrikas största länder och ett av Sveriges mest långvariga samarbetsländer inom utvecklingsbiståndet. För ungefär en månad sedan skrev åtta svenska civilsamhällesorganisationer en debattartikel på Biståndsdebatten.se med rubriken Regeringens tystnad ohållbar: Ett klart besked om fortsatt svenskt långsiktigt utvecklingsstöd till Sudan behövs (25 februari 2013).

Detta skedde med anledning av att den senaste svenska Sudanstrategin är den som antogs för perioden 2008–2011. År 2012 förlängdes den gamla strategin av regeringen, trots att Sudan i juli 2011 delats i två länder – Sudan och Sydsudan – och trots att situationen på marken hade ändrats markant dels på grund av delningen, dels på grund av att nya väpnade konflikter blossat upp.

I en debattartikel i Göteborgsposten för två år sedan (10 februari 2011) talade utrikesminister Carl Bildt och biståndsminister Gunilla Carlsson om ett bräckligt Sudan som kräver omvärldens engagemang och samarbete över gränserna för att inte falla tillbaka i krig och lidande. Och i den senaste budgetpropositionen framgick att regeringen skulle se över Sveriges biståndsengagemang i Sudan. Men Sudan nämns inte med ett ord i Sidas regleringsbrev för 2013. Just nu är Sida handlingsförlamat beträffande Sudan på grund av brist på direktiv.

Min fråga till statsrådet är:

När kommer statsrådet och regeringen att presentera en ny strategi för Sudan, och vad kommer den att innebära för det långsiktiga utvecklingsbiståndet och för arbetet för hållbar fred?