den 22 mars

Fråga

2012/13:422 Utvärdering av projektet Styrelsekraft som medel till jämn representation

av Gunvor G Ericson (MP)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

I Sverige utgör kvinnor 24 procent av ledamöterna i företagsstyrelser och 0 procent av styrelseordförandena i de största börsbolagen. Ökningen under det senaste decenniet ligger endast på 0,6 procentenheter per år. Näringslivet säger sig följa Bolagskoden, vars nuvarande formulering säger att bolagen ska sträva efter en jämn könsfördelning. Men i verkligheten fungerar inte det. Bolagskoden borde innehålla en tydlig bestämmelse som innebär att bolagen måste förklara varför deras styrelser inte är jämställda. EU-kommissionen gav europeiska bolag möjligheten att frivilligt skriva på ett löfte om att öka den kvinnliga styrelserepresentationen, Women on the board pledge for Europe, men det gav inte heller resultat. Därför antog EU-kommissionen den 14 november ett förslag till direktiv med målet att kvinnor ska utgöra minst 40 procent av styrelseledamöterna i börsnoterade företag. Förslaget handlar om att uppnå ett EU-mål om jämn könsrepresentation genom att införa nationell sanktionslagstiftning. Det ska nu processas av medlemsstaterna, och risken är stor att det kommer bli ganska urvattnat.

2009 tillsatte alliansregeringen projektet Styrelsekraft, en utbildning riktad till kvinnor – observera: inte till valberedare eller rekryterare. Syftet var att få balanserad representation i bolagsstyrelserna. Något resultat med ökad representativitet kan dock inte ses i statistiken. Elva medlemsstater (Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien, Portugal, Danmark, Finland, Grekland, Österrike och Slovenien) har redan börjat agera genom att introducera olika typer av regler för att öka jämställdheten mellan könen i företagsstyrelser.

På vilket sätt har projektet Styrelsekraft utvärderats, och vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta med anledning av utvärderingen?