den 21 mars

Fråga

2012/13:417 Partikelutsläpp och arbetsmiljö på Arlanda

av Siv Holma (V)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Många miljömedicinska rapporter pekar på att luftburna småpartiklar skulle kunna inverka negativt på människors hälsa. Mycket tyder på att så kallade ultrafina partiklar, som bildas vid förbränning, kan bidra till bland annat luftvägsproblem och hjärt- och kärlsjukdomar. I Danmark har flera flygplanslastare som drabbats av urinblåsecancer fått besvären klassade som arbetsskador.

För att få en samlad bild av utsläppen av ultrafina partiklar på europeiska flygplatser har mätningar gjorts på en rad platser. Resultatet av mätningarna på terminal 5 på Arlanda visar att medelvärdet här överstiger motsvarande medelvärde på till exempel Kastrup, Heathrow och Zürich. Några återkommande mätningar är inte inplanerade på Arlanda i nuläget. Arlanda flygplats ägs och drivs av Swedavia, som är en statlig koncern med elva flygplatser i hela Sverige.

På Kastrups flygplats har personalen undersökts för att se om de i högre grad drabbas av ohälsa och vilken roll partiklarna kan ha, och man satsar på att sänka halten av partiklar med 30 procent.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att minska utsläppen av ultrafina partiklar och därmed hälsoriskerna för de anställda på Arlanda flygplats och övriga flygplatser i Swedavias ägo?