den 21 mars

Fråga

2012/13:416 Kvinnors säkerhet i Indien

av Nina Lundström (FP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Kvinnors situation i Indien har uppmärksammats genom tragiska fall av våld och våldtäkter med dödlig utgång. På senare tid har utländska kvinnor allt oftare råkat ut för trakasserier och våld, särskilt på turistorter. Flera drabbade turister kommer från EU-länderna. Storbritannien har nyligen utfärdat rekommendationer som riktar sig till just kvinnor som besöker Indien, på grund av att brittiska kvinnor har blivit utsatta för brott i Goa, Delhi, Bangalore och Rajasthan. Svenska UD har inte publicerat rekommendationer som riktar sig specifikt till kvinnliga resenärer på motsvarande sätt som Storbritannien. Våld och sexuellt våld är oacceptabelt, oavsett om det rör indiska kvinnor eller turister.

Till följd av de intensifierade relationerna med Indien har besöksutbytet på politisk nivå ökat. Exempelvis genomfördes under det svenska EU-ordförandeskapet år 2009 ett bilateralt toppmöte EU–Indien.

Vilka åtgärder kommer utrikesminister Carl Bildt och Sverige att vidta, exempelvis inom ramen för EU-samarbetet, för att uppmärksamma och förstärka kvinnors säkerhet i Indien?