den 11 oktober

Fråga

2012/13:38 Statens ansvar för skoterfrågor

av Gunnar Sandberg (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Det finns omkring 250 000 snöskotrar i Sverige, och det tillkommer 8 000 nya varje år. Vi har totalt 15 000 mil skoterleder i Sverige, 600 skoterklubbar och 145 skoteruthyrare. Detta visar att snöskotrar är viktiga i många arbeten under vintern och populära på fritiden.

Att åka snöskoter kräver inte bara skoterleder, utan det finns många andra frågor som behöver regleras. Olika myndigheter bildade 2007 tillsammans med skoteråkarnas organisationer Nationella snöskoterrådet för att diskutera frågor som är förknippade med snöskoteråkandet. Det handlar om information, tillsyn, bevakning och övervakning, regler för fordon och trafik, miljö och trafiksäkerhet samt skoterleder och infrastruktur. Detta samarbete gäller till och med utgången av detta år.

Vid en interpellationsdebatt i våras sade miljöministern att kontakt skulle tas med andra berörda departement för att diskutera frågan om hur Nationella snöskoterrådets verksamhet ska kunna fortsätta. Skotersäsongen är nära, liksom årsskiftet.

Vilka åtgärder avser miljöministern att vidta för att det ska finnas ett statligt organ som ansvarar för skoterfrågorna efter årsskiftet?