den 7 mars

Fråga

2012/13:359 Yrkeshögskoleutbildningar

av Gustav Fridolin (MP)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

Utbildningarna inom ramen för Yrkeshögskolan är ett mycket bra verktyg för att ge möjlighet för människor att söka de jobb som finns samt för företag att finna arbetskraft där sådan har saknats. Av den anledningen har Miljöpartiet länge arbetat för fler platser till Yrkeshögskolan, och i den senaste budgeten lyssnade också Alliansen till dessa krav.

Samtidigt är det viktigt att identifiera de problem som finns med hur platserna på YH-utbildningarna fördelas. Genom ansökningsförfarandet finns alltid risken att en utbildningsanordnare bygger upp kompetens och teknik – inom många grenar kräver också detta förvärvande av maskiner och liknande för stora värden – för att sedan efter något år få avslag på att fortsätta utbildningen. Osäkerheten riskerar att göra att vi går miste om viktiga utbildningar och att anordnare drar sig för att ansöka.

Ett exempel är utbildningen i vindkraftteknik som Region Gotland erbjuder. Utbildningen har särskilt goda förutsättningar på ön, inte minst mot bakgrund av att Gotland är en av de kommuner som i störst utsträckning har byggt ut vindkraften. De som studerat på Gotland har efterfrågats av arbetsgivare på ön och i hela landet. Ändå fick Gotland nej till att fortsätta utbildningen. Gotland fick också avslag på sina ansökningar om nya utbildningar.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Arnholm hur hon avser att verka för att YH-utbildningar ska erbjudas i alla regioner och för att ansökningsförfarandet ska ta till vara den kompetens som byggts upp vid befintliga utbildningar.