den 5 mars

Fråga

2012/13:357 Hjälp av målsägandebiträde för att få skadestånd

av Gunvor G Ericson (MP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

I dag kan människor som exempelvis blivit utsatta för människohandel missa att få sitt skadestånd. En utredning föreslog i betänkandet Målsägandebiträdet – ett aktivt stöd i rättsprocessen (SOU 2007:6) bland annat att målsägandebiträdet skulle kunna bistå målsäganden med de inledande åtgärder som är nödvändiga för att få ut ett av domstolen utdömt skadestånd. Utredningen föreslog en förändring av 3 § lagen om målsägandebiträde. Bestämmelsen ska reglera målsägandebiträdets uppgift med att bistå målsäganden efter det att dom har meddelats. Den nya bestämmelsen anger att målsägandebiträdet i skälig omfattning ska bistå målsäganden med att få ut ett tilldömt skadestånd. Målsägandebiträdets ersättningsanspråk ska bedömas inom ramen för det som brukar benämnas avslutande åtgärder. Vidare föreslogs viss översyn av ersättningen till målsägandebiträdet. Ännu har inget hänt. Enligt utredningens egna beräkningar skulle dessa förändringar inte innebära ökade kostnader för staten.

Det är för många målsägande oerhört ansträngande att genomföra rättsprocessen med förundersökning och process i tingsrätt och ibland även överrätter. Att sedan också hantera processen med att få ut det utdömda skadeståndet kan för många bli en övermäktig arbetsbörda, särskilt om den dömde brottslingen saknar egna pengar och skadeståndet i stället hanteras via Brottsoffermyndigheten. Detta riskerar att leda till att många målsägande aldrig får ut de skadestånd de har rätt till.

Min fråga till justitieministern är:

Om och när kommer målsägandebiträdena att ges den utökade möjligheten att ge stöd till brottsoffer för att få in utdömda skadestånd?