den 27 februari

Fråga

2012/13:350 Licens för tobaksförsäljning

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Antalet misstänkta skattebrott vid cigarettförsäljning ökar. Enligt Handelns utredningsinstitut är de uteblivna skatteintäkterna 1,8 miljarder kronor per år.

Samtidigt har tullens beslag av smuggelcigaretter minskat. Obeskattad tobak kan transporteras och förvaras inom EU, och först när tobaken säljs vidare till en återförsäljare behöver skatten betalas. Cigaretterna förs därför in i Sverige helt lagligt. Med hjälp av målvakter kan cigaretterna säljas vidare till återförsäljare utan att skatten betalas. Försäljningen av den obeskattade tobaken sker sedan på helt vanliga försäljningsställen.

Skatteverket har därför meddelat att de kommer att intensifiera kontrollen och bland annat genomföra anonyma provköp och den vägen försöka komma åt grossisterna.

Skatteverket väcker också frågan om att införa en licens för att få sälja tobak. Det är ett krav som Vänsterpartiet redan driver. Det innebär att kontrollen av dem som handlar med tobak blir bättre, och det är ett verkningsfullt redskap för att stoppa såväl svartförsäljning som försäljning till minderåriga. Licensiering för att få sälja tobak krävs redan i ett flertal länder, däribland Frankrike, Finland, Italien, Polen, Spanien och Tyskland. Kravet bör gälla såväl detaljister som importörer och partihandlare.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Kommer statsrådet att verka för att införa ett system med licensplikt för tobaksförsäljning?