den 27 februari

Fråga

2012/13:342 Östergötland som testregion för ett effektivare bistånd

av Annika Lillemets (MP)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Under besöket i Linköping och Saab den 25 februari presenterade biståndsministern ett förslag om att låta Östergötland bli en testregion med syfte att effektivisera biståndet.

Biståndsministern säger i en intervju till radions P4 Östergötland att hon har pratat med Länsstyrelsen om hur försöket kan se ut. Tanken är att samla kompetenser från såväl näringsliv som ideella organisationer och universitet och skapa en arena i Östergötland där man delar information.

Ett problem med biståndsministerns plan är att Östergötland är hem för Sveriges största försvarsindustriföretag, Saab. I framtiden tänker sig Saab att inte bara satsa på stridsflygplan och annan krigsmateriel. Företaget vill nu utvidga sin civila verksamhet och hitta affärsmöjligheter i utvecklingsländer genom att bland annat sälja sina tjänster till exempelvis olika biståndsorgan och FN.

Det är bra om försvarsindustrin ställer om från krigsindustri till civil verksamhet där den kan ta större ansvar för tillståndet i världen, men om det bara handlar om några välgörenhetsprojekt för att tvätta bort företagens negativa stämpel som vapenexportör så finns det all anledning för biståndsministern att hålla försvarsindustrin borta från samarbeten kring biståndet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet hur hon avser att utveckla biståndet med hjälp av näringslivet i Östergötland, som är så tungt beroende av försvarsindustrin.