den 10 oktober

Fråga

2012/13:34 HUS-avdrag och skattekonto

av Hans Olsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Skatteverket har i en rapport från i våras påtalat ett antal klargöranden och skärpningar som behövs i regelverket kring HUS-avdraget. Ingen proposition kring detta eller andra uppgifter om planer på åtgärder utifrån rapporten föreligger.

Fakturamodellen innebär att Skatteverket betalar ut ersättning till utförare i särskild ordning till konto som utföraren anmält eller på avi. Betalningen sker inte via skattekontot. På sikt är det naturligt att utbetalningarna i fakturamodellen sker via utförarens skattekonto.

Den nuvarande ordningen innebär att en utbetalning kan göras även till ett konto som inte har någon koppling till utföraren. Om utbetalning kan begäras till vilket konto som helst ökar möjligheterna att utnyttja systemet för att orättmätigt komma över utbetalningar. Givetvis är avi ännu mindre rättssäkert och lätt att utnyttja för en uppgiven, men oäkta, företrädare för att komma över pengar via en falsk begäran om utbetalning för annans räkning.

Under tiden från och med den 1 juli 2009 till och med den 31 december 2010 har drygt 58 000 utbetalningar med ett sammantaget belopp om 1,2 miljarder kronor gjorts med betalningsavi. Dessa utbetalningar har gjorts till 17 044 utförare. Av dessa utbetalningar har ca 48 miljoner kronor gått till sammantaget 227 utländska företagare.

Skatteverket menar att HUS-avdraget borde utbetalas till skattekonton och att även frågan om utländska företagares utbetalning går att lösa.

Avser statsrådet att ta initiativ till någon lagstiftningsförändring i frågan?