den 21 februari

Fråga

2012/13:334 Broavgifter på E4 i Sundsvall

av Ingemar Nilsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Sundsvalls kommun träffade 2009 ett avtal med Trafikverket om medfinansiering av en ny bro på E4 över Sundsvallsfjärden med 250 miljoner kronor. Enligt detta avtal skulle en broavgift tas av den tunga trafik som kör över den nya bron.

Nu har Trafikverket på regeringens uppdrag föreslagit en avgift även för persontrafiken och hänvisar till EU-direktiv. Eurovinjettdirektivet stadgar dock att lastbilar inte ska subventionera annan trafik utan endast stå för sin del av kostnaderna. Detta direktiv fanns redan vid tidpunkten när avtalet undertecknades.

Det är inte acceptabelt att regeringen i efterhand ändrar ingångna avtal. Avgift för enbart tung trafik var en viktig förutsättning för att avtalet vann en klar majoritet i Sundsvalls kommunfullmäktige. Det är inte heller rimligt att Sundsvallsborna ska betala bron två gånger, dels genom medfinansiering, dels genom broavgifter. För kommunen är det dessutom viktigt att av miljöskäl minska biltrafiken i stadens centrum. En broavgift för persontrafiken skulle motverka denna ambition.

Regeringen har beslutat att använda sig av medfinansieringsprincipen för att få i gång byggprojekt snabbare. Nu försöker man lägga ett större finansiellt ansvar på kommunen. Hur ska kommunerna då kunna lita på att ingångna avtal med staten gäller?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ingånget avtal mellan Sundsvalls kommun och Trafikverket ska hållas?