den 19 februari

Fråga

2012/13:322 Höjd skatt på vattenkraft

av Isak From (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Vattenkraft beskattas hårdare än tidigare då koldioxidskatten tas bort för kraftvärmen och skatterna ändrar karaktär och övergår i fastighetsskatter genom höjda taxeringsvärden för energianläggningar. För övrig kraftproduktion, bland annat den miljövänliga vattenkraften, blir det i år skattehöjningar till följd av detta.

Regeringens politik medför att Skatteverket har förändrat taxeringsvärdena för vattenkraftverk från och med i år. Dessa taxeringsvärden ska sedan gälla i sex år. Förändringen innebär att taxeringsvärdena stiger med i genomsnitt drygt 50 procent. Detta motsvarar en årlig ökning av skatten på vattenkraft med mer än 2 miljarder kronor. Vattenkraften har redan högre skattesats än övriga kraftslag. De taxeringsvärden som nu föreslås verkar i ett klimatperspektiv orimligt. Får taxeringen genomslag medför detta bristande lönsamhet för vattenkraften, och därmed försämras investeringsviljan. Då elcertifikaten samtidigt tas bort i den småskaliga vattenkraften innebär detta också förluster och lägre intresse för småskalig vattenkraft samt stora risker för nedläggning. Det motverkar också direkt ambitioner om uppbyggnaden av ett långsiktigt hållbart energisystem.

Jag vill därför fråga finansministern:

Avser finansministern att vidta några åtgärder för att motverka att taxeringsvärdena för energianläggningar höjs, så att inte märkliga signaler sänds till energibransch och elkonsumenter i tider då klimatfrågan är högt upp på agendan och elproduktion med låga koldioxidutsläpp enligt regeringen ska prioriteras?