den 19 februari

Fråga

2012/13:319 Byråkratiska visumreglers påverkan på handeln

av Sven-Erik Bucht (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Att utveckla handel och folkligt utbyte med andra länder är viktigt för vårt land. Ryssland är ett land i vår närhet som vi kan utveckla vår handel med. I Norrbotten, särskilt i Tornedalen, finns en stor potential för affärer med Ryssland. Det är inte mer än tre timmar till den ryska gränsen, men tyvärr försvåras besök och utbyte av att vi har krångliga och onödigt byråkratiska visumregler. Det är ett hinder för utveckling av handel, besöksnäring och affärskontakter men även för folkligt utbyte som är viktigt för demokratiutvecklingen i Ryssland.

Visumregler kan skilja sig mellan länder, även inom Schengenområdet. Om vi jämför våra regler med Finlands är deras betydligt enklare. De finska reglerna möjliggör för en rysk medborgare som vill besöka Finland att resa fritt i landet med både turistvisum och affärsvisum. De behöver inte ange vilken ort i Finland de ska besöka. Ingen inbjudan krävs om visumet är för en tid under två år. De svenska visumreglerna för turistvisum kräver visserligen ingen inbjudan, men besökare måste visa hotellreservation och biljetter. Om de vill besöka fler städer måste besökarna även visa upp en färdplan för konsulatet. Och vid besök hos vänner eller vid affärsresor krävs alltid en inbjudan. Detta är definitivt inte regler som stimulerar handel, affärskontakter och folkligt utbyte. En förenkling av de svenska reglerna med Finlands regler som modell skulle skapa helt andra förutsättningar. Det skulle öka handel och affärer samt bidra till demokratiutvecklingen i vårt grannland Ryssland.

Har statsrådet gjort det ställningstagandet att de svenska visumreglerna stimulerar handel och folkligt utbyte, och är statsrådet beredd att ta initiativ till förenkling av de svenska visumreglerna?