den 18 februari

Fråga

2012/13:317 Sjöräddningens framtid

av Kent Härstedt (S)

till försvarsminister Karin Enström (M)

I Maritimutredningens betänkande Maritim samverkan föreslås förändringar för svensk sjöräddning. Förslagen fokuserar i huvudsak på de statliga myndigheternas roll, medan det i realiteten i hög grad är Sjöräddningssällskapets ideella organisation som bär upp verksamheten.

Av ett tusental sjöräddningsfall varje år deltar frivilliga i Sjöräddningssällskapet i ca 70 procent. Utöver de direkta insatserna bedrivs folkbildning och information kring det viktiga förebyggande arbetet. Sjöräddningssällskapets medlemmar, donatorer och andra givare finansierar huvuddelen av svensk sjöräddning. Beredskap finns dygnet runt.

Förslaget i utredningen om huvudman för sjöräddningen har fått ett blandat mottagande bland remissinstanserna. Även de som är positiva anser att frågan behöver belysas ytterligare. Många remissinstanser, såväl positiva som negativa, framhåller att effekterna på Sjöräddningssällskapets särprägel och starka förankring måste beaktas.

Det engagemang från privatpersoner och företag som utgör grunden kan komma att förändras om verksamheten övergår till att vara en del av det statliga sjöförsvaret.

Hur avser statsrådet att skydda Sjöräddningssällskapets särprägel i denna omstrukturering?