den 15 februari

Fråga

2012/13:315 Övergång från sjukersättning till utbildning eller arbete

av Wiwi-Anne Johansson (V)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Sjukersättning kan beviljas den som på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning har fått sin arbetsförmåga nedsatt med minst en fjärdedel och som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid. Detta innebär också att alla försök till rehabilitering eller anpassning ska vara uttömda.

Vart tredje år ska det göras en bedömning av arbetsförmågan och om det finns några möjligheter till rehabilitering.

Trots att nedsättningen av arbetsförmågan förmodas vara permanent finns det människor med sjukersättning vars tillstånd förbättras så pass mycket att de känner att de vill börja arbeta eller studera. Det finns också möjlighet att låta sjukersättningen vara vilande medan man provar på att studera eller arbeta.

Den som har sjukersättning har också möjlighet att få rehabiliteringspenning i särskilda fall. Det finns med andra ord en möjlighet att få ta del av vissa rehabiliteringsinsatser, men enligt vad som kommit till min kännedom är det mycket svårt att få några insatser beviljade, och det är oklart vilka insatser man skulle kunna vara berättigad till. Svårigheten att övergå till arbete eller studier tycks framför allt påverka dem som beviljades sjukersättning enligt de regler som gällde till den 1 juli 2008 och som innebär att man har möjlighet att arbeta och samtidigt behålla rätten till sjukersättning.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att underlätta övergången för dem som går från sjukersättning till utbildning eller arbete?