den 11 februari

Fråga

2012/13:307 Fatca och riksdagen

av Leif Jakobsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Fatca är en amerikansk lagstiftning som ålägger finansiella institut över hela världen att lämna uppgifter – motsvarande svenska kontrolluppgifter – om amerikanska tillgångar till den amerikanska skattemyndigheten IRS. Regelverket gäller från den 1 januari 2013 men börjar inte tillämpas förrän den 1 januari 2014.

Vi har alltså att göra med en lagstiftning av främmande makt som är avsevärt ingripande i svenska förhållanden – en lagstiftning som om den gällde ömsesidigt för alla stater förvisso torde ha stora fördelar för bekämpning av skattefusk och ekonomisk brottslighet men som i detta fall är konstruerad för att främja amerikanska intressen och kan påtvingas andra stater, eftersom USA är den supermakt man är.

Fatca är ett regelverk som enligt uppgift antogs i USA den 18 mars 2010. Frågan är varför regeringen inte har informerat riksdagen närmare i detta ärende, som principiellt är av stor vikt eftersom det ingriper både i Sveriges suveränitet och i hur vi ser på integriteten för boende i Sverige. Utländsk makt ålägger under sanktionshot svenska företag att lämna ut vissa uppgifter som förefaller kunna gälla även dess medborgare som är stadigvarande bosatta i Sverige. Avtalet måste rimligen riksdagsbehandlas, och regeringen är en minoritetsregering vars förslag till avtal kan fällas utan bredare parlamentarisk förankring. Riksdagen torde också ha intresse av integritetsaspekten.

Mot bakgrund av vilka fakta och omständigheter har finansministern inte tagit initiativ till en tidig och bred information om Fatca till riksdagen så att ärendet kunnat genomlysas och förankras via till exempel hearings i utskott med mera?