den 19 september

Fråga

2012/13:3 Övervakning av kontanthanteringsföretagen

av Peter Persson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Panaxias konkurs och de stora belopp som är ”försvunna” har visat på en katastrofal brist på övervakning i en länk av kontanthanteringssystemet.

Även här ser man hur en ansvarslös marknadsliberalisering öppnar nya möjligheter till finansiell och ekonomisk brottslighet. Bakgrunden är att staten genom Riksbanken släppt ifrån sig delar av sitt tidigare ansvar för kontanthanteringen. Under 2007 trädde den nya strukturen för kontanthantering i kraft fullt ut, och en marknad för handel av kontanter skapades. Riksbankens roll i denna kedja är enbart att tillhandahålla nya kontanter och att makulera sedlar och mynt som inte längre går att använda.

Kontanthanteringen sköts via en kedja av bolagsbildningar i vars ände de så kallade värdebolagen opererar. De sköter det operativa arbetet med att transportera och hantera kontanter i automater där allmänheten gör uttag och där företagare lämnar sina kassor. Loomis AB, G4S Cash Solutions och Panaxia AB var fram till Panaxias konkurs de tre största kontanthanterande värdebolagen i Sverige. Loomis och G4S ingår i internationella koncerner, medan Panaxia huvudsakligen har varit verksamt i Sverige men även har haft viss verksamhet i Danmark och Litauen. Allt ovanstående är väl beskrivet i Riksbankens rapport om kontanthanteringen från december 2011. Panaxias konkurs handlar om att värdebolaget utnyttjat tidsluckan mellan att företaget hämtat kontanter från handeln till att insättning elektroniskt registrerats på berörd handlares konto. En omfattande förskingring har pågått i flera år, eftersom ingen myndighet övervakat just denna del av kedjan.

Genom vilka initiativ avser statsrådet att säkerställa övervakning av hela kontanthanteringskedjan?