den 31 januari

Fråga

2012/13:288 Insemination för ensamstående

av Gunvor G Ericson (MP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Miljöpartiet anser att det är mycket angeläget att det inom en snar framtid kommer ett lagförslag som gör det möjligt för ensamstående kvinnor i Sverige att få assisterad befruktning.

I mars 2012 behandlade socialutskottet i betänkande 2011/12:SoU26 Assisterad befruktning ett antal motioner på området. Ett gemensamt tillkännagivande gjordes om att regeringen skyndsamt bör återkomma med ett lagförslag. De enda partier som reserverade sig var SD och KD.

I samma betänkande gjordes även ett tillkännagivande om behov av utredning gällande surrogatmoderskap. Det är en betydligt mer komplex fråga som behöver belysas i en utredning, bland annat ur juridiska, etiska och ekonomiska perspektiv.

Det har kommit till vår kännedom att överväganden görs huruvida frågan om assisterad befruktning för ensamstående och surrogatfrågan ska utredas tillsammans. En sammanslagen utredning anser vi vore mer än olyckligt. Det innebär en kraftig försening av det förslag om assisterad befruktning för ensamstående som det redan finns en riksdagsmajoritet för. Det skulle vara att förhala en fråga som är viktig för många kvinnor i Sverige som i dag får vända sig utomlands. Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till justitieministern:

Avser justitieministern att skyndsamt lägga fram lagförslag där ensamstående kvinnor ges rätt till assisterad befruktning enligt det beslut riksdagen har fattat, eller avser justitieministern att frågan om assisterad befruktning ska behandlas tillsammans med utredningen om surrogatmoderskap?