den 29 januari

Fråga

2012/13:287 Designutbildningen i Pukeberg

av Anders Åkesson (C)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

År 2001 etablerade dåvarande Högskolan i Kalmar en designutbildning i Pukeberg efter ett beslut av regeringen. Efter samgåendet mellan Högskolan i Kalmar och Växjö universitet är verksamheten i Pukeberg numera en del av Linnéuniversitetet. Designutbildningen i Pukeberg har utvecklats sedan starten, och Pukeberg är nu ett etablerat centrum för olika designutbildningar. I Pukeberg finns numera även Designarkivet, som har ett samarbete med Arkitekturmuseet och som har gemensamma utställningslokaler med designutbildningen. På platsen finns också designföretag, egenföretagare som har egna ateljéer och hemslöjdskonsulenterna. Under förutsättning att verksamheten fortsätter finns också planer på att omlokalisera riksglasskolan till Pukeberg.

Med anledning av den ekonomiska krisen i det småländska glasriket har länsstyrelserna i Kalmar län och Kronobergs län fått ett regeringsuppdrag att utreda glasrikeregionens utveckling. I den första delrapporten inom uppdraget pekas olika aktörer som är knutna till Pukeberg, däribland Linnéuniversitetet, ut som viktiga parter i det fortsatta arbetet för utveckling av regionen.

Rektorn för Linnéuniversitetet har emellertid nyligen aviserat ett förslag om att avveckla större delen av Linnéuniversitetets verksamhet i Pukeberg, vilket självklart skulle påverka förutsättningarna även för övrig verksamhet.

Jag vill mot denna bakgrund fråga utbildningsministern:

Bedömer utbildningsministern och regeringen att förutsättningarna har ändrats så att skälen för att bedriva högskoleutbildning inom design i Pukeberg har försvagats?