den 28 januari

Fråga

2012/13:284 Migrantarbetarnas situation i Sverige

av Anders Karlsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Utländsk arbetskraft är utsatt för en omfattande exploatering i världen och även här i Sverige. Det kommer ständigt nya rapporter och reportage från olika branscher och med olika länders migranter inblandade. Bärplockningsbranschen har varit en följetong där först utomeuropeisk arbetskraft och sedan arbetssökande från EU-land har avverkats. Städbranschen och snabbmatskedjorna granskades i ett annat uppmärksammat reportage. Nu är det dags igen, och denna gång handlar det om skogsplanterare från Kamerun.

Vad som återkommer är att det handlar om underentreprenörskedjor. På den arbetsplats eller liknande där arbetet utförs finns en seriös arbetsgivare. Denne har dock anlitat en underentreprenör som i sin tur har rekryterat arbetskraften från stater en god bit från Sverige. I flera fall när arbetskraften kommer utanför Europa får arbetstagarna köpa sina arbeten eller en plats i kön. Just detta köp kan också vara den viktiga inkomstkällan för de samvetslösa arbetsgivarna/rekryteringsföretagen. Ord som ”slavhandel” och ”jobbtrafficking” är inte ovanliga i beskrivningarna av vad som sker.

Det pratas ofta om Sveriges goda anseende utomlands, inte minst i Afrika, Asien och Latinamerika. Jag undrar om det ens finns och i så fall hur länge det kan bestå. Det kan det i varje fall inte om vi tillåter jobbtraffickingen att pågå.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att göra slut på den exploatering av migrantarbetare som tillåts och pågår i Sverige?