den 24 januari

Fråga

2012/13:281 Driftsbidraget till icke-statliga flygplatser

av Siv Holma (V)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Syftet med driftsbidraget är att säkerställa en tillfredsställande interregional flygtrafikförsörjning även i norra Sverige.

Sedan 2011 administrerar och betalar Trafikverket ut driftsbidrag till icke-statliga flygplatser. Fördelningsmodellen för driftsbidraget bygger på följande kriterier: a) typ av flygtrafiktjänst (TWR eller Afis), b) klass på brand- och räddningstjänst, c) graddagar för respektive ort samt d) avståndsfaktor till Arlanda, Göteborg och Malmö. Avståndsfaktorn är ett kriterium som har en direkt regionalpolitisk koppling och är även det kriterium som gett mest ”poäng” i fördelningsmodellen. Trafikverket vill från och med 2013 ändra kriterierna i fördelningsmodellen. Man vill ta bort kriterierna avståndsfaktor och typ av flygledning – en förändring som missgynnar de flygplatser som driftsbidraget från början avsåg att underlätta för. Norrlands inland kan inte mäta sig med den infrastruktur som våra sydligare grannar har. Flyget i Norrlands inland är med dagens infrastrukturella förutsättningar ett nödvändigt alternativ för persontransporter.

Med anledning av ovannämnda vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att ta initiativ för att det ursprungliga syftet med driftbidraget ska bibehållas, det vill säga att säkerställa interregional flygtrafikförsörjning i Norrlands inland genom en fördelningsmodell som prioriterar avståndet?