den 24 januari

Fråga

2012/13:279 Den svenska basindustrins konkurrenskraft

av Ingemar Nilsson (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Förändringar i handeln med utsläppsrätter, som ingår i EU:s klimatmål, beräknas innebära höjda elpriser inom den närmaste framtiden. Detta försämrar konkurrenskraften för stora delar av den svenska elintensiva basindustrin, eftersom våra konkurrentländer som till exempel Tyskland, Norge och Storbritannien är beredda att kompensera sin industri för de ökade elpriserna, i enlighet med de möjligheter som EU:s regelverk ger.

För till exempel Kubal Aluminium AB i Sundsvall, som förbrukar 2,2 TWh årligen, innebär även en mindre höjning av elpriset betydande kostnadsökningar, då elen utgör drygt en tredjedel av företagets totala kostnader. Företaget är berett att göra betydande investeringar och skapa nya arbetstillfällen i Sundsvall, men tvekar på grund av de förväntade kostnadshöjningarna och bristen på tydliga besked från regeringen i frågan.

EU:s regelverk tillåter medlemsländerna att göra undantag för vissa branscher, för att på så sätt ge kompensation för högre elkostnader, i akt och mening att inte försämra dessa branschers internationella konkurrenskraft. Självklart bör även svensk basindustri kompenseras för höjda elkostnader för att kunna konkurrera på den internationella marknaden.

Avser näringsministern att använda de möjligheter EU:s regelverk ger till undantag och därmed kompensera den svenska elintensiva basindustrin för ökande elpriser och på så sätt ge svensk industri möjlighet att bibehålla sin internationella konkurrenskraft och slå vakt om jobb i Sverige?