den 24 januari

Fråga

2012/13:277 Rapportör för brott mot de mänskliga rättigheterna i Irak

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Irak fortsätter att vara allvarlig. Amnesty International skriver i sin senaste årsrapport om situationen i Irak att utomrättsliga avrättningar, godtyckliga arresteringar och tortyr fortfarande är vanligt förekommande. Hundratals personer har dömts till döden, ofta efter bristfälliga och rättsosäkra rättegångar. Brott mot de mänskliga rättigheterna begås, enligt Amnesty, av Iraks regering såväl som av de amerikanska trupperna och väpnade grupper som motsätter sig USA:s närvaro och den nuvarande regeringen i Bagdad. Med anledning av den allvarliga situationen i Irak har det aktualiserats att återinsätta den FN-rapportör för Irak som fanns fram till och med 2004.

Vid en interpellationsdebatt 16 november 2010 sade utrikesminister Carl Bildt: ”Sverige är för tillsättandet av en speciell landrapportör inom ramen för FN. Jag anser att specialrapportörerna utgör en mycket viktig del av FN:s arbete för att främja demokrati och mänskliga rättigheter, och den svenska regeringen är principiellt positivt inställd till denna typ av verktyg.”

Därefter har dock företrädare från Utrikesdepartementet gett andra besked. I ett brevsvar i mars 2012 skrev UD-Mena att ”det inte är påkallat att driva frågan om en FN-rapportör”. Sveriges inställning till frågan om en FN-rapportör för de mänskliga rättigheterna i Irak är ytterst oklar.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att tydliggöra att Sverige stöder tillsättandet av en specialrapportör för Irak och avser att driva denna fråga inom FN?